OM OSS – Stackelbergs

Hos oss hittar du under ett och samma tak varumärken som levererar både design och högsta kvalitet. Den röda tråden i det vi gör, eller snarare den gröna, är att vi utöver hög kvalitet även strävar efter att erbjuda varumärken med en grön profil. Vi vill att både produktion och val av material ska påverka miljön så lite som möjligt. Du ska kunna sova gott i våra säng- eller nattkläder, pryda soffan med plädar och kuddar med stolthet eller tillreda och lägga upp mat med ett gott och grönt samvete.

Idag sitter vi på Grev Magnigatan 13 i Stockholm med ett showroom där du kan se och känna på våra fina produkter. Du hittar oss också hos våra fantastiska återförsäljare.

Varmt välkommen att titta runt här på hemsidan, vår webbshop eller kontakta oss om du vill veta mer!

Material & Tillverkning

Ull är ett fantastiskt material!

Ull är det äldsta textila material man känner till och får blev tidigt ett av människans första husdjur. Bockstensmannen som dog cirka 1350 i Halland var till exempel klädd i vadmal, en slags bearbetad ull, och det säger något om hur omtyckt materialet alltid varit och hur länge det har använts. Och det är inte så konstigt, ull är ett naturmaterial med flera fantastiska och unika egenskaper.

Eftersom ullen hjälper till att skydda djur som får, getter, lamadjur och alpackor mot väder och vind, har den utvecklat många bra kvaliteter. Den binder både luft och vatten och är därför både värmeisolerande och fukttransporterande. Den är också temperaturreglerande och isolerar när det är kallt, samtidigt som den svalkar när vädret är varmt. Ullen kan alltså både reglera värme och kyla.

Ull är dessutom naturligt självrengörande och har antiseptiska egenskaper så den håller smuts och lukt borta utan tillsatser. Därför är materialet lätt att hålla rent och fräscht år efter år. Ullfibern har ett naturligt skydd tack vare sitt lanolinfett och behöver bara vädras mellan användningarna och inte tvättas särskilt ofta, om ens alls.

Utöver alla dessa fantastiska egenskaper så är ull ett av världens mest hållbara material och påverkar inte miljön negativt. Den är 100 procent naturlig och bryts ned när den hamnar i naturen.

Stackelbergs plädar görs i finaste mohairull

Stackelbergs plädar vävs i huvudsak av mohairull som kommer från getter. Mohair är lent, mjukt och har en naturligt vacker lyster. Det är ett förstklassigt material och i till exempel riktigt exklusiva bilar duger bara mattor från mohairull. Tack vare sina unika egenskaper används också mohairfibern till ytan undertill på skidor.

Mohairullens mjukhet beror bland annat på när på året getterna klipps och hur gamla de är. Den allra mjukaste mohairullen kommer från lammen, så kallad kid mohair, medan majoriteten av ullen kommer från vuxna getter som klipps två gånger per år. Ullen från en get räcker till en pläd.

Våra plädar tillverkas i Sydafrika där större delen av all mohairull produceras. Djuren sköts på allra bästa sätt – både på farmen där de lever och betar fritt, likväl som vid klippningen. Tvätt av ull, spinning, färgning och vävning sker på ett omsorgsfullt sätt med en stor respekt för materialet. All infärgning är givetvis Öko-tex certifierad och i de allra flesta fall kan tillverkningen spåras tillbaka till den farm där klippning av getterna skett.

En Stackelbergs pläd har rullad frans vilket ger ett extra fint slutresultat och är ett av våra särskilda kännetecken. Väveriet separerar cirka 10 trådar från vardera änden och rullar ihop dem till en frans. På våra allra mest exklusiva plädar görs detta helt och hållet för hand. När mohairpläden är färdigvävd borstas den upp så att den får sin mjuka och luftiga känsla. Skulle pläden fälla lite när du får hem den beror det på ett överskott efter borstningen och är en helt naturlig del i tillverkningsprocessen.

Skötselråd

Ta hand om din pläd och njut länge

Om du använder din pläd flitigt kan de uppborstade fibrerna dra ihop sig något efter en tid. Du kan då mycket enkelt få den nästan som ny genom att använda en mohairborste, eller ännu smidigare, använda en vanlig diskborste eller klädborste och borsta upp den igen.
Skulle du råka få en fläck på din pläd tar du enkelt bort den med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Tryck den fuktiga trasan mot fläcken tills den löses upp. Vi rekommenderar inte att du tvättar din pläd utan den bör istället vädras lite då och då. Skulle du mot all förmodan behöva tvätta pläden ska den kemtvättas.
Vill du veta mer, kontakta oss på www.stackelbergs.se eller ring +46 08 667 12 00.